Welzijn

Blijf in uw kot, maar kom eruit om te bewegen

Corona of geen corona…

Niet alleen in dagen van quarantaine, is bewegen goed. Lees hier waarom beweging helend is voor lichaam én geest.

Personen met een kantoorbaan werken in deze periode van quarantaine vaak thuis. Dat maakt dat velen onder hen nog meer zitten dan anders. De dagelijkse wandeling of fietstocht van en naar het werk, het station of de bushalte valt weg. Ook sportactiviteiten en trainingen gaan niet meer door. Van de computer naar de beeldbuis is de enige weg die we bij wijze van spreken nog moeten afleggen… Nochtans is zitten slecht voor de gezondheid. Maar er is ook goed nieuws: vaker staand werken verkleint het risico op ziekte en obesitas. En als dat geregeld staand werken gecombineerd wordt met elke dag bewegen, dan blijven de negatieve gevolgen van een zittende job uit.

Sporten – of noem het gewoon bewegen want het hoeft niet echt sport te zijn – is goed voor alles: hartfunctie, bewegingsapparaat, spijsvertering, hormoonhuishouding én het brein. Wie elke dag minstens een halfuur aan een stuk en aan een matige intensiteit beweegt, verbetert ook de immuniteit. Een betere natuurlijke weerstand is momenteel ook de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus, naast binnenblijven en contact met anderen vermijden. We mogen trouwens alleen buitenkomen om te gaan werken, naar de winkel te gaan en om te wandelen, joggen of fietsen.  

Dat personen die regelmatig sporten zich mentaal beter voelen, is ook bekend. Sporten is goed voor de gemoedsstemming. Door te bewegen komen ‘feel good’-stofjes vrij in de hersenen, waaronder endorfines en serotonine. Niet alleen de hersenen sturen de productie van o.a. cortisol en adrenaline, maar ook de spieren. Het zou verklaren dat regelmatig bewegen stress vermindert en mensen stressbestendiger maakt. De voortdurende spanning bij chronische stress wordt namelijk door het sporten onderbroken. 

Een gebrek aan beweging vertraagt ook ons metabolisme. Dat gebrek verkleint de hoeveelheid voeding die in energie wordt omgezet en versterkt dus de ophoping van vetten en verhoogt de kans op aandoeningen – hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, artritis en zoveel meer – die met overgewicht samengaan. Na een maaltijd is het daarom ook beter om niet aan tafel te blijven zitten. Dat leidt namelijk tot hoge pieken in het bloedsuikergehalte, terwijl na de maaltijd opstaan en rondlopen die pieken halveert. 

Bewegen verbetert de bloeddoorstroming naar de hersenen en dat komt ons geheugen en onze concentratie ten goede. Het werkt ook in ons voordeel bij depressie: veel actief bewegen doet de sombere gevoelens afnemen. Onderzoek heeft aangetoond dat drie keer per week lopen na acht tot tien weken het mentale welzijn verbetert in vergelijking met niet sporten. Sport of beweging leidt ook af van negatieve gedachten. En de buitenlucht en het zonlicht geven ons een extra duwtje in de rug. 

Bewegen is helend voor lichaam én geest, het maakt ons minder angstig en zorgt voor een betere slaap. En is dat nu niet wat we nodig hebben in dit coronatijdperk?

Het Peace for Talent team van experten staat voor u klaar.

contacteer ons