Werkgeluk

Hoe werkgelukkig bent u?

Gelukkig zijn is belangrijk, ook op de werkvloer. We brengen namelijk het grootste deel van onze tijd door op het werk. Eind september wordt er traditiegetrouw net wat extra aandacht gegeven aan werkgeluk tijdens de Week van het Werkgeluk. Dit internationale initiatief valt dit jaar van 19 tot 25 september 2022, het uitgelezen moment om even stil te staan bij hoe gelukkig u bent op uw werk. Ook als leidinggevende is deze week een goeie herinnering om even te (her)evalueren als werkgeluk voldoende aan bod komt in uw bedrijf of organisatie.

Werkgeluk vs. Werktevredenheid vs. Welzijn

Werkgeluk wordt vaak verward met werktevredenheid of met welzijn op het werk. Toch zijn het wel degelijk drie verschillende termen. Werktevredenheid gaat over bepaalde basisvoorwaarden die als vanzelfsprekend worden gezien. Deze voorwaarden kunnen bijvoorbeeld gemeten worden aan de hand van een evaluatiegesprek of een jaarlijkse survey. Denk maar aan loon, arbeidsvoorwaarden, infrastructuur, ondersteuning … Pas als dergelijke factoren in orde zijn, kan de trap naar werkgeluk gebouwd worden. Een loonsverhoging kan bijvoorbeeld tijdelijk voor een goed gevoel zorgen, maar dat zal op lange termijn geen effect blijven hebben op uw globale werkgeluk.

Welzijn op het werk gaat dan weer over de fysieke en psychosociale gezondheid op de werkvloer. Aandacht voor deze pijler kent de laatste jaren ook een opwaartse beweging. Alsmaar meer bedrijven investeren in het proactief bevorderen van welzijn op het werk. Denk maar aan initiatieven zoals fruit op het werk of sportlessen met het team. De valkuil bij deze initiatieven is dat ze geen langdurige positieve werking garanderen. Denk maar aan het aanschaffen van een pingpongtafel, terwijl er amper mee gespeeld kan worden door een te hoge werkdruk.

Werkgeluk is belangrijk

Werkgeluk kan gedefinieerd worden als een belangrijk onderdeel van ons algemene geluksgevoel. En het is niet alleen aantrekkelijk, er is ook een Return On Investment voor de organisatie. Positieve emoties op de werkvloer zorgen automatisch ook voor betere prestaties. Werkgeluk fungeert dus ook als tegengif voor allerlei hedendaagse uitdagingen op de werkvloer. Denk maar aan stress, burn-out, demotivatie, verloop, absenteïsme …

Cijfers uit een Geluksonderzoek van Universiteit Gent geven aan dat onze job ongeveer 18% van ons geluk uitmaakt. Belangrijk dus! Het in stand houden van een gezonde, positieve werksfeer is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer. Als medewerker kan u uw werkgeluk verhogen door actie en verantwoordelijkheid op vlak van mindset, perceptie, engagement en communicatie. Werkgevers kunnen werkgeluk verhogen door ruimte te creëren voor autonomie, verantwoordelijkheid, persoonlijke groei en positieve relaties.

Tips voor meer werkgeluk

  1. Neem tijd voor een informeel praatje

  2. Zorg voor positieve meetings: vier succesjes

  3. Plan genoeg pauzemomentjes in

  4. Focus op één taak tegelijk

  5. Help collega’s

Wilt u graag meer te weten komen over werkgeluk en het implementeren ervan? Onze experts helpen u graag verder.