Welzijn

MoNoA-‘wearable’ meet uw stressniveau en kan burn-outs voorspellen

Wat zijn de gevolgen van stress binnen uw bedrijf? Welke impact creëert stress op productiviteit en verzuim? Hoe voorkomt u burn-outs binnen een organisatie? Door middel van objectieve gegevens geeft MoNoA u de antwoorden op al uw vragen over stress en balans op de werkplek.

Burn-out in zowat elk beroep

In de jaren 70 gingen wetenschappers ervan uit dat vooral mensen in zorgende beroepen zoals verplegend personeel, leerkrachten, sociaal werkers… het slachtoffer werden van een burn-out. Maar naarmate er meer wetenschappelijke studies en onderzoeken kwamen, werd duidelijk dat het probleem zich ook manifesteert in andere beroepen. Vandaag is het geweten dat u in elk beroep een burn-out kan krijgen. Meestal zijn heel betrokken werknemers het eerste slachtoffer. Collega's die zich met veel idealisme en een grote bereidheid tot presteren op hun werk storten en zich nauw betrokken voelen, maken meer kans op een burn-out. 

Werkbaarheid in Vlaanderen

Dat het om alarmerende cijfers gaat, is al een tijd onmiskenbaar. De werkbaarheid van de jobs in Vlaanderen staat onder druk. Een kleine helft van de Vlaamse werknemers heeft een ‘werkbare’ job. Hoofdoorzaak is het groeiende aantal werkstressklachten. Ruim één op de drie werknemers kampt met psychische vermoeidheidsproblemen. De maatschappelijke kost van langdurige werkloosheid door burn-out is enorm hoog voor de maatschappij, maar ook voor de werkgever en de werknemer zelf. Op tijd de stresssymptomen herkennen, erkennen en actie ondernemen is dus de boodschap om onnodige kosten te vermijden.

De MoNoA-wearable is objectief

Preventiediensten zijn door de overheid geselecteerd om bedrijven te ondersteunen in hun preventiebeleid voor werkgevers. Zij gebruiken vragenlijsten om de status van de werkgevers en werknemers te bekomen. Spijtig genoeg geeft dit niet altijd de meest accurate en realistische cijfers en speelt subjectiviteit hierin een grote rol. Maar nu is er de MoNoA-wearable die door middel van objectieve gegevens de antwoorden geeft op vragen over stress en balans op uw werkplek. De MoNoA-app verzamelt namelijk gegevens over uw stresservaring dankzij een interactieve chatbot en de MoNoA-wearable onder uw polshorloge en dat via GSR (galvanische huidreactie), temperatuur, beweging en contextdata. Door permanent het stressniveau te meten, is te ontdekken van wie of wat en wanneer iemand stress krijgt. De volgende stap is middelen aanreiken om die stress aan te pakken of te doen verdwijnen. Stevent iemand af op een burn-out, dan zal de MoNoA-wearable dat detecteren en advies geven aan de drager (en de bovenliggende organisatie) om bepaalde stressgerelateerde ziekten of aandoeningen tegen te gaan.

In tegenstelling tot andere ‘wearables’ die lichaamsgegevens meten, kan de MoNoA onder het klassieke horloge geschoven worden.

Interesse om meer te weten over MoNoA?

neem dan contact op met onze experten

 

Misschien ook interessant: 'Waarom is stilte goed voor je brein?'