Welzijn

Snel en krachtig uw mentale weerbaarheid optimaliseren!

Internationale Dag van de Mentale Gezondheid staat voor de deur. Naar jaarlijkse gewoonte wordt er op 10 oktober even stil gestaan bij mentale gezondheid, een onderwerp dat de laatste jaren zeer actueel is geworden, maar nog steeds wat in de taboesfeer hangt. Met het thema van dit jaar, “make mental health & wellbeing for all a global priority”, willen de organisatoren het stigma doorbreken en mentale gezondheid in het centrum van de aandacht plaatsen.

Met het oog op World Mental Health Day, vroegen de mensen van de Amerikaanse organisatie ThriveGlobal zich af op welke manieren hun volgers zich in het dagelijks leven weerbaar maken tegen al wat hun mentale gezondheid in gevaar kan brengen. Hieronder beschrijven we enkele van die tips die u op een simpele manier kunnen helpen om u een 10/10 te voelen op 10/10! En de dagen daarna … 😉

1. Box breathing ademhalingstechniek

Deze mindfulnesstechniek wordt onder andere gebruikt door de Navy SEALs om het hoofd koel te houden tijdens stressvolle situaties. Het uitoefenen van deze ademhalingstechniek stimuleert namelijk het parasympatische zenuwstelsel, dat instaat voor een lichamelijke relaxatierespons. Deze techniek bestaat uit vier stappen:

  • Vier tellen rustig inademen via de neus. Voel hoe uw longen zich vullen met zuurstof.
  • Vier tellen uw adem ophouden.
  • Vier tellen rustig uitademen via de mond (tip: langer uit- dan inademen doet de hartslag extra dalen!).
  • Dit proces herhalen tot innerlijke rust is bereikt.

Probeer het gerust zelf eens uit!

breathing box

2. Stel gsm-limieten op

Spendeert u net als de Portugese digital marketing stratege Heidi Medina veel tijd op sociale media of op uw telefoon in het algemeen? Merkt u dat deze overload aan sociale media aanzet tot hersenloos scrollen en dat alle content die u consumeert twijfel zaait over uzelf, uw prestaties en uw competenties? Denk bijvoorbeeld aan het ‘imposter syndrome’ of bedriegerssyndroom in het Nederlands. Mensen die hier last van hebben, hebben het gevoel dat ze elk moment door de mand kunnen vallen.

Als dit ook bij u het geval is, dan kan het opstellen van gsm-limieten u helpen om te ontkoppelen van deze eerder ongenoeglijke gewoontes. Door in haar agenda bepaalde momenten aan te geven waarop ze zich onthoudt van online time, beschermt Heidi Medina zichzelf van deze neveneffecten. Zo behoudt ze een gevoel van controle en kan ze haar tijd nuttiger besteden.

3. Ochtendrituelen

Heel wat mensen gebruiken de start van hun dag als buffer voor wat hen te wachten staat. Ze gebruiken deze rituelen als het ware als schild voor wat allemaal op hen kan afkomen, maar tegelijk ook als zwaard om de dag met energie aan te vallen. Nood aan inspiratie om de ochtend goed te starten? Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

3a. Dankbaarheidsdagboek

Neem bij het opstaan of tijdens het ontbijt even de tijd om enkele zaken te noteren waarvoor u dankbaar bent. Dit kunnen grote mijlpalen (vier jaar rookvrij) of kleinere gebeurtenissen (mijn kapotte fiets is hersteld, ik ben weer gezond vandaag…) zijn. Door actief na te denken over de positieve dingen in het leven, zullen negatieve gedachten een kleinere impact hebben. Door dit bij te houden in een soort ‘dankbaarheidsdagboek’ kan u ook op moeilijke momenten eens terugblikken op het immer aanwezige positieve, want “happiness can be found even in the darkest of places, if only one remembers to turn on the light’.

3b. De koude douche

Een koude douche nemen in de ochtend klinkt niet bepaald als een pretje, maar het biedt zowel mentale als fysieke voordelen voor het verdere verloop van uw dag. Het nemen van een koude douche induceert namelijk een soort shock op het lichaam, waardoor de hartslag (bloedcirculatie) stijgt en uw alertheid en zuurstofopname toeneemt. Naast deze fysieke voordelen, ziet de Amerikaanse auteur en coach Eimaer Zone het verlagen van de douchetemperatuur op het einde van de douchebeurt ook als een mentale overwinning: het is een reminder voor onszelf dat we tot veel in staat zijn, zelf al gaat het moeilijk!

koude douche

3c. Mediteren

Even mediteren na het ontbijt kan volgens Mindfulness coach Cherlene Gethons helpen om de dag te starten vanuit kalmte en rust. Deze focus en rust fungeren als schild tegen alle uitdagingen van de dag.

 

4. Celebrate your (small) wins

Ook op het einde van de dag kan het helpen om eens terug te blikken op het goede wat u overkomen is, en op het goede waarvoor u zelf verantwoordelijk bent. Op het einde van de dag reflecteren en focussen op het positieve van die dag kan u ook helpen een betere nachtrust te vinden, wat uw gezondheid in het algemeen ten goede komt.

 

celebrate wins

Zoekt u nog tips om uw mentale weerbaarheid te boosten? Bij Peace for Talent helpen we u graag verder!

Neem contact op met een van onze experten!

Boektip: het 6 minuten dagboek

Auteur: Ferre Dedecker