Werkgeluk
Welzijn

Werken en leven in tijden van corona-isolatie

Het coronavirus heeft de manier waarop we werken en leven plots drastisch veranderd. De COVID-19-uitbraak beïnvloedt zowat elk aspect van ons leven: onze gezondheid, sociale contacten, werkomstandigheden, financiën, vakantieplannen, hobby’s en zoveel meer en hoewel iedereen deze periode op zijn eigen manier beleeft, betekent de wereldwijde omvang van de crisis dat de impact universeel is. Zoveel is duidelijk: iedereen wordt geraakt. En iedereen heeft ondersteuning nodig. 

Omgaan met de coronacrisis

Er is geen blauwdruk voor hoe wij als individuen, teams en managers zouden moeten handelen in deze nieuwe situatie. De crisis ontwikkelt zich nog steeds en is voor een groot deel onvoorspelbaar. Als werkgever of manager is het niet altijd gemakkelijk hoe hiermee om te gaan. Elke leider zou zijn medewerkers op dit moment de volgende vragen moeten stellen: Hoe gaat het? Wat heeft u nodig? Wat kunnen we beter doen? Maar ook als bedrijfsleider, directie of ondernemer kan u last hebben van onzekerheid, stress en angst.

Het vermogen om met deze crisis om te gaan, hangt af van hoe u als werkgever luistert naar de problemen en er ook oplossingen of alternatieven voor aanbiedt. Dat gaat van het ondersteunen van de technologie voor bijvoorbeeld videoconferenties en andere communicatiemiddelen tot het maken van goede afspraken die voor uw medewerkers haalbaar zijn. Maar ook begrip en ondersteuning voor werknemers die moeite hebben om de stekker uit het stopcontact te trekken en zichzelf te ontspannen, zijn nodig. Als de normale hobby’s of ontspanning wegvallen, mensen niet meer uit eten kunnen, als kinderen lastig zijn en slapen niet goed meer lukt, als er financieel geen reserve is… dan kunnen er geestelijke gezondheidsproblemen ontstaan. 

Door rekening te houden met de uitdagingen en vragen van medewerkers, hun problemen te erkennen en ernaar te handelen, kan u hen ondersteunen om zich veilig te voelen en productief te blijven. Wereldwijde studies tonen aan dat thuiswerken het niet noodzakelijkerwijs gemakkelijker maakt om stress te verminderen. In deze bijzondere situatie zijn er bovendien nog extra moeilijkheden. Thuiswerken met kleine kinderen in huis, om er maar een te noemen, maar ook een gebrek aan ruimte om zich af te zonderen, buren die teveel lawaai maken, een minder goede relatie met huisgenoten, enz.
 

Veerkrachtig zijn helpt

Heerlijk rustig toch, die corona-isolatie… Dat is het helaas lang niet voor iedereen. Zelfzorg, de kleine dingen waarderen, meditatie: het is niet voor iedereen mogelijk om de knop zomaar om te draaien. Wat wel helpt is om in het achterhoofd te houden dat we allemaal samen, wereldwijd voor deze uitdaging staan. Daarbij helpt veerkrachtig zijn. Met de volgende tips willen we u daarbij helpen. 

  • Probeer zo snel mogelijk routine te krijgen in uw ‘nieuwe’ leven. Hou vast aan de dingen die er nog wel zijn, zoals samen ontbijten, een middagwandeling, een serie op tv volgen, dat lekkere bad voor u gaat slapen… Maak eventueel een planning voor klusjes of andere activiteiten die u nu wil doen. Dat is belangrijk om niet te vervallen in passiviteit of chaos. Passiviteit zal sowieso leiden tot meer piekeren en negatieve gevoelens zoals angst en droefheid. Bezig zijn helpt, net zoals op regelmatige basis bewegen.
Bewegen
  • Zoek connectie met iets buiten uzelf: de natuur die nu herleeft, de solidariteit onder de mensen, de mooie initiatieven die ontstaan… Naar buiten gaan en een wandeling maken is een goede manier om uw aandacht af te leiden met als bijkomend voordeel dat wandelen ervoor zorgt dat het stresshormoon cortisol wordt afgebroken. Al wandelend kan u ook zien wat anderen voor elkaar doen. 
  • Emoties mag u uiten. Huilen als u verdrietig bent, eens goed roepen als u boos bent, aan uw naasten vertellen dat u angstig bent of notities maken van uw gevoelens... het lucht op.
  • Doseer het nieuws over het coronavirus. Maak afspraken met uzelf: bijvoorbeeld slechts twee keer per dag het nieuws bekijken of lezen, uw Twitterfeed maar drie keer per dag refreshen, enz. Het helpt ook u te beperken tot één vast medium, één krant of één zender die de crisis op een zo objectief mogelijke manier bericht.
  • Besteed aandacht aan de dingen waar u zelf een invloed op hebt en niet aan het grotere geheel waar u toch niets aan kunt doen als individu. In essentie gaat dit over de moeilijkste vorm van leidinggeven: namelijk aan uzelf. Focus u op datgene wat u wel kan beïnvloeden. Neem uw verantwoordelijkheid en volg de richtlijnen zo strikt mogelijk op. Probeer uw dag zinvol in te vullen. Help anderen waar u kan en draag zorg voor ouderen en kwetsbare mensen. Ondersteun hulpverleners waar mogelijk, laat sociale werkers die boodschappen doen voor anderen voorgaan in de wachtrij aan de supermarkt, respecteer de vraag om niet te hamsteren, enz.
  • Besef dat we samen veerkrachtig zijn, net zoals we allemaal samen in deze vervelende situatie zitten. Help anderen, maar toon ook uw dankbaarheid aan de mensen die nog wel pakjes afleveren, rekken vullen en brood bakken, de post bedelen, enz. Doe mee aan buurtinitiatieven om mensen (digitaal) met elkaar in contact te brengen, laat een briefje achter in de brievenbus, laat elkaar weten dat we dit samen doen.

In tijden van crisis zijn mensen vernuftig en solidair. Maar als u zelf in de put geraakt, zoek dan hulp en blijf er niet mee zitten. Het is echt geen schande, maar menselijk!

Op zoek naar begeleiding? 

neem dan contact met ons op

Slaapt u slecht in deze periode? Lees dan het artikel ‘12 tips voor een gezonde nachtrust’.