Werkgeluk
Welzijn

Boekentips

Stilte als kompas - Erik van Vooren

Wie heel drukbezet is, zoekt naar manieren om tot rust te komen. Er is geen beter kompas om een onrustige geest te begeleiden op het pad van vertraging, verstilling en verdieping dan de stilte.

In dit boek reikt fulltime professioneel spreker en direct marketing autoriteit Erik Van Vooren, die meer dan twintig jaar ervaring heeft met stress en meditatie en zelf al vijf jaar deelneemt aan de zeswekelijkse Stiltedagen van Itam, tal van inspirerende handvatten aan voor wie, te midden van alle drukte en lawaai, op gezette tijden zijn hoofd wil leegmaken. Tal van deelnemers aan de Stiltedagen van Itam, een Belgisch instituut voor mindfulness, vertellen over wat stilte en mindfulness voor hen betekent. Met medewerking van Björn Prins, Wouter Torfs, Joost Callens, Ivo Mechels, Mathi Gijbels, Dick Van Laere, Greetje Demuelenaere en tal van anderen.

Stilte als kompas

Erik Van Vooren noemt zichzelf een enterTrainer. Met zijn voordrachten en workshops inspireert hij zijn toehoorders om het beste uit zichzelf en uit hun team te halen. Door zijn enthousiaste, speelse stijl - en zijn vlotte talenkennis - slaagt hij erin om zijn publiek te boeien. In 1988 startte hij zijn eigen DM Institute dat aanvankelijk vooral gespecialiseerd was in direct marketing opleidingen. De afgelopen tien jaar heeft hij zijn actiedomein verruimd tot alles wat te maken heeft met persoonlijk leiderschap, teamwerk en stressmanagement. Hij is ook gastprofessor aan de Vlerick Leuven Gent Management School.

Begin met het waarom - Simon Sinek

Simon Sinek laat zien dat organisaties en leiders die zich richten op het Waarom van hun bedrijf succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Leiderschapsstijlen kunnen verschillen, maar alle grote, inspirerende leiders hebben één ding met elkaar gemeen: ze weten heel goed waarom ze doen wat ze doen. Toch sneeuwt bij veel bedrijven het Waarom nogal eens onder in de hectiek van de dag.
Begin met het Waarom helpt u om het Waarom weer centraal te stellen en zo beter en authentieker leiding te geven en uw omgeving te inspireren. Met vele voorbeelden uit de praktijk toont Sinek aan dat het werkt. Dit boek is gebaseerd op de ideeën uit zijn TEDX-talk over leiderschap, waarmee hij wereldwijd de aandacht trok.

Simon Sinek studeerde culturele antropologie en ruilde zijn carrière als advocaat al vroeg in voor één in de reclame. In 2002 richtte hij zijn eigen bedrijf op. Hij werd wereldberoemd met zijn TED-talk: ‘Start with why - how great leaders inspire action’. Dit is een van de meest bekeken TED-talks aller tijden, en het daaropvolgende boek Begin met het waarom, werd een bestseller en een nieuwe klassieker. Daarna publiceerde hij Een voor allen, allen voor een en Samen is beter.

Begin met het waarom

Omringd door idioten - Thomas Erikson

Drijft uw collega u tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van uw geliefde met uw eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega's of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als u echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, en dat van uzelf, kan u beter met de ander communiceren.
Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Bent u bijvoorbeeld rood, dan wilt u snel tot de kern van de zaak komen. Heeft u voornamelijk gele kanten, dan bent u snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details. Omringd door idioten helpt uw collega's, vrienden en familie beter te begrijpen.

Thomas Erikson is een Zweedse schrijver, gedragswetenschapper en leiderschapscoach voor managers. Hij leert u om op praktische en eenvoudige wijze het kleurenschema toe te passen. Thomas Erikson pretendeert niet dat zijn boek allesomvattend is. Mensen zijn tenslotte geen voorgeprogrammeerde wezens. De mensheid zit volgens hem te ingewikkeld in elkaar om haar te kunnen doorgronden.

Omringd door idioten

De kracht van Afrikaans denken - Leontine van Hooft

De huidige tijd is een bijzonder interessant maar complex tijdperk. Met alle crisissen die het westen kent, de milieuproblemen, het oprukkend terrorisme, en het gebrek aan vertrouwen van burgers en consumenten groeit het besef dat het echt anders moet. En ontstaat steeds meer het bewustzijn dat er ook een ander type leider nodig is. Leiders die in staat zijn een community te bouwen en die niet hun persoonlijke succes, maar het welbevinden van de gemeenschap centraal stellen. Leiders die beschikken over visie, lef, passie en compassie. Experts op hun vakgebied maar ook bouwers, vredestichters en vechters voor gelijke rechten.
De Afrikaanse filosofie Ubuntu is wezenlijk onderdeel van deze leiderschapsstijl. Ubuntu betekent zoveel als: ‘I exist because of we’. U kan als mens niet functioneren als u geen deel uitmaakt van een groter geheel. Afrikanen passen deze humanistische filosofie toe in alle sectoren van de 21e- eeuwse samenleving. Verbindend leiderschap tot op het hoogste niveau vormt hierbij de sleutel.

Leontine van Hooft is corporate antropoloog, inclusief onderneemster, inspirerende spreker en auteur van het inspirerende boek ‘De Kracht van Afrikaans denken’. Haar trainingen hebben al meer dan 250 ondernemers geholpen met het integreren van Ubuntu principes in de bedrijfsvoering en het management.

De kracht van Afrikaans denken

De gebalanceerde leider - Michèle Mees

Het boek De gebalanceerde leider is bedoeld voor vrouwen en mannen die willen ontdekken hoe een betere balans tussen hun innerlijke masculiene en feminiene zijde bijdraagt tot hun persoonlijk geluk en tot productievere professionele relaties met anderen. Het is ook gericht tot managers die voorbij de genderbalans willen kijken om te ontdekken wat een gebalanceerde organisatie inhoudt. Tevens is het ook een uitnodiging aan iedereen om meer ruimte te creëren voor de noodzakelijke bijdrage van feminiene waarden, zodat we allen de vruchten van een betere balans kunnen plukken.

Michèle Mees is medeoprichter van het Centre for Balanced Leadership, auteur, TEDx-spreker, coach en ambassadeur voor diversiteit en inclusie. Ze ondersteunt CEO's en managementteams wereldwijd bij het creëren van een evenwichtige organisatiecultuur door het ontwikkelen van vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten. Michèle Mees heeft een bachelor in sociologie, twee masters in communicatiewetenschappen en in marketing (Vlerick Management School), en is opgeleid in ‘Strategische Diversiteit’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen en in ‘Business Coaching’ aan de School voor Coaching en Leiderschap.

De gebalanceerde leider