Talentontwikkeling

Digitale transformatie: hoe bereiden we ons voor op de toekomst?

We verwachten dat digitale transformatie op korte termijn een nog grotere noodzaak is voor organisaties. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat die transformatie minder over technologie en meer over mensen. We kunnen vrijwel elke technologie kopen, maar de kunst om ons aan te passen aan een nog meer digitale toekomst hangt af van het ontwikkelen van de volgende generatie vaardigheden, het dichten van de kloof tussen vraag en aanbod van talent en het toekomstbestendig maken van uw eigen en andermans potentieel.

Breek eens uit

Hoe vaak zien we niet dat mensen als ze jong zijn terechtkomen in een functie, hun carrière uitbouwen in dezelfde richting en onderweg vergeten te pauzeren om eens goed na te denken. Is dit wel de juiste job voor mij? Past deze carrière wel bij mijn interesses en capaciteiten? Zou ik meer van mijn leven genieten als ik voor iets anders had gekozen? Vertrouwdheid en routine maken dat we ons werk na een tijd op automatische piloot kunnen doen, wat uiteraard gemakkelijk is, maar bijleren zit er vaak niet meer in. En niet meer bijleren leidt tot… achteruitgang. En sowieso is het erg als u een carrière lang gevangen blijft in een job en nooit eens durft ‘uit te breken’ om uw echte talent te ontdekken en te heroriënteren. De huidige pandemie zou wel eens – in positieve zin – voor verandering kunnen zorgen. Natuurlijk is het voor de meeste mensen te vroeg om dit te beseffen, maar op lange termijn zal een aanzienlijk aantal mensen die nu hun job verliezen in een andere, betere carrière terechtkomen en later terugkijken op hun minder betekenisvolle loopbaan in het verleden.

De toekomst, hoe onzeker ook, zal in ieder geval niet minder digitaal worden. Integendeel. Hoe kunnen we ons voorbereiden

Mensen op de eerste plaats

Technologie gaat altijd over meer doen met minder, maar is alleen effectief als u het combineert met de juiste menselijke vaardigheden. Net zoals technologische vooruitgang in het algemeen heeft geleid tot automatisering en het wegwerken van verouderde banen, heeft het ook altijd voor nieuwe banen gezorgd. Als we het menselijk aanpassingsvermogen kunnen benutten om onze medewerkers opnieuw te bekwamen en bij te scholen, dan kunnen we zowel de mens als de technologie verbeteren. De meest briljante innovatie is niet belangrijk als we niet bekwaam genoeg zijn om ermee om te gaan en de meest indrukwekkende menselijke geest zal de technologie nodig hebben om iets met zijn creativiteit te doen. Leiders denken best eerst na over het investeren in mensen die de technologie nuttig kunnen maken dan investeren in de technologie an sich. 

Focus op soft skills

Net zoals digitale transformatie eerder over mensen gaat dan over technologie, zijn de belangrijkste technologische vaardigheden soft skills. Natuurlijk blijven software-ingenieurs, cybersecurity-analisten en datawetenschappers belangrijk, maar nog belangrijker zijn mensen die nieuwsgierig, flexibel en leergierig zijn. Technische competentie is tijdelijk, maar intellectuele nieuwsgierigheid moet er permanent zijn.

soft skills

Investeer in goede leiders

Onnodig te zeggen dat alles in het bedrijfsleven kan worden gekopieerd, behalve talent. Het onderscheidende kenmerk in die ‘war for talent’ is altijd leiderschap: inspirerende leiders, coachende leiders, menselijke leiders, (emotioneel) intelligente leiders. Het succes van een bedrijf begint bij hen, niet bij de software-ingenieurs en techneuten. 

Handel op basis van gegevensinzichten

Een groot concurrentievoordeel is het kunnen benutten van waardevolle data, het beschikken over de nodige vaardigheden om die data te vertalen naar zinvolle inzichten en vooral te kunnen handelen naar die inzichten. Gegevens zonder inzichten zijn onbeduidend en actie ondernemen zonder inzicht is zinloos. Te veel bedrijfsleiders gaan ervan uit dat als ze slimme datawetenschappers inhuren of mooie AI-tools kopen, hun problemen zullen verdwijnen. Maar de belangrijkste troef is kunnen leven, ademen en handelen volgens die data. En ook dat begint weer bij een goede leider.

Zoals de afgelopen weken hebben aangetoond, is de mens wendbaar.  Mensen zijn de gemene deler van het concept van toekomstbestendigheid. Technologie is er alleen ter ondersteuning. De sleutel tot ontwikkeling is nieuwsgierigheid, of dat nu tijdens een historische crisis is of niet.

Interesse om meer te weten over digitale transformatie en wendbaarheid?

Neem dan contact op met onze experts