Talentontwikkeling

Welke van de top 10 skills van het World Economic Forum 2020 vindt u zelf de belangrijkste en waarom?

 

  1. Complex Problem Solving
  2. Critical Thinking
  3. Creativity
  4. People Management
  5. Coordinating with Others
  6. Emotional Intelligence
  7. Judgment and Decision Making
  8. Service Orientation
  9. Negotiation
  10. Cognitive Flexibility

Wouter Casteleyn – ondernemer, inspirator en motivator

Wouter Casteleyn

Al vind ik het niet meteen een eenvoudige vraag en hangt het ook af van het standpunt van waaruit u kijkt, kies ik als ondernemer toch voor ‘Coordinating with Others’. Samenwerken, leren rekening houden met elkaar en ‘de kracht van het geheel’ zijn ontzettend belangrijk in een bedrijf of organisatie. In een gezond team heeft  u verschillende mensen met verschillende skills en capaciteiten. Het is net de kracht van het geheel die stuwend werkt en de groep naar een hoger niveau tilt. Dat zal in de toekomst nog meer nodig zijn gezien we meer en meer virtueel werken en jonge talenten gemakkelijk op hun eilandje vastraken. Heel wat skills kan u leren, maar het zijn die soft skills die net wat moeilijker liggen. Communiceren, luisteren, respectvol zijn tegenover een ander zijn hier voorbeelden van. Bij sommigen zitten ze ingebakken, anderen krijgen ze nooit onder de knie. Coördineren met anderen houdt sterke communicatieve vaardigheden in, een besef van de sterke en zwakke punten van mensen en het kunnen werken met verschillende persoonlijkheden.

Greetje Demuelenaere – ondernemer en interne en externe communicatiespecialist

Greetje Demuelenaere

Ik vind persoonlijk dat het profiel van de Belg goed is om te beantwoorden aan de nodige skills voor de toekomst, opgelijst door het World Economic Forum. Belgen zijn analytisch van aard en zijn ook kritische en creatieve denkers. Wij moeten het hebben van de kernkwaliteiten van de ‘mensen’ en de cocreatie onder elkaar. Als klein land onderscheiden we ons in de kenniseconomie en ‘creative thinking’. Kijk maar hoe we scoren op innovatie. Zoom maar eens in op de richtingen aan universiteiten waar we toch bij de wereldtop behoren, alsook de start-ups en spin-offs. 
Er staat alvast een rooskleurige toekomst te wachten voor de creatieve, innovatieve denkers die in cocreatie wereldproblematieken kunnen aanpakken. Dit is op het lijf van de Belgen geschreven.
Think different. Think forward. Purpose driven leadership.

 

Welke skill van de top tien vindt u de belangrijkste? 

laat het ons weten

Misschien leest u ook graag het volgende blogartikel: 'Digitiale transformatie: hoe bereiden we ons voor op de toekomst?'