Welzijn
12 tips voor een gezonde nachtrust
Slaap is een van de belangrijkste elementen van ons bioritme van 24 uur en zou er 1/3de van moeten uitmaken. Wie beweert met 6 uur slaap genoeg te hebben, komt op langere termijn bedrogen uit. Naast voldoende slaap is regelmaat van belang. Een hele week te weinig slapen en dat in het weekend inhalen is geen goed idee. De volgende 12 tips helpen u om beter te slapen.
- Creëer uw eigen slaapritueel en -ritme en volg dat dagelijks. Wijk er in het weekend niet te veel van af.
- Drink geen cafeïne meer na 16.00 uur. Vermijd ook nicotine en alcohol.
- Zorg voor voldoende beweging overdag, maar sport niet meer tijdens de laatste 2 uur voordat u gaat slapen.
- Dineer niet tijdens de laatste 4 uur voordat u gaat slapen en vermijd zwaar, gekruid eten.
- Kies voor gedimd licht in de uren voordat u naar bed gaat. Gebruik kaarsjes en zachte lampjes om het gezellig te maken. Bereidt uw lichaam voor op de nacht.
- Vermijd het licht van uw smartphone of computer voor het slapengaan. Het verstoort de productie van melatonine. Kies eerder voor een boek met een leeslampje dat niet op uw gelaat gericht is.
- Heeft u nog honger voor u gaat slapen? Zuivelproducten, dadels, bananen en noten zijn goed voor de nachtrust.
- Ban de smartphone, tablet, televisie en andere schermen uit uw slaapkamer. Ligt uw smartphone toch op uw kamer, verbreek dan in ieder geval de verbinding met het internet en wifi, omdat deze radiogolven de slaap verstoren. Experts zijn het er over eens dat de smartphone ten minste een meter van het lichaam verwijderd moet zijn bij de slaap.
- Zorg voor een kwalitatieve matras en hoofdkussen.
- Een koele kamertemperatuur (18 graden C) en frisse lucht zijn belangrijk.
- Onvoldoende verduistering en geluidsoverlast zijn nefast. Vermijd dit.
- Sta op als u niet in slaap geraakt of als u ’s nachts al een half uur wakker ligt. Kies voor een rustgevende activiteit zoals lezen, hond of poes aaien, wat rondwandelen in huis, een ontspanningsoefening doen en probeer na een half uurtje opnieuw te gaan slapen.
Meer lezen over de impact van slaap en wat dat betekent voor werkgevers, leidinggevenden en medewerkers? Lees dan het artikel 'De impact van slaap'.
Heeft u vragen? neem dan contact op met een van onze experten