Werkgeluk
Leiderschap

Hoe motiveert u werknemers om zo lang mogelijk aan de slag te blijven?

Werken tot 67. Zien uw werknemers dat zitten? Drie op de vier Belgen willen voor hun 65ste stoppen met werken, terwijl ze weten dat de vooropgestelde pensioenleeftijd 67 jaar is. Sterker nog, Belgen willen liefst op hun 60ste met pensioen om te doen wat ze graag doen en eindelijk van het leven te genieten. Hoe valt dat ooit te stroken met bedrijfsdoelen?

Werk aan de winkel! 

Werknemers die hun job zinvol vinden en met plezier doen, zouden het vier jaar langer volhouden dan werknemers die tegen hun zin gaan werken. Er is ook – niet verwonderlijk – een verschil tussen werknemers die jarenlang op de rand van burn-out presteerden en zo hard werkten dat ze hun gezin amper zagen én mensen die hun job graag deden en een mooi evenwicht vonden tussen werk en hun privéleven. 

Wat kunt u als werkgever doen om te beletten dat uw medewerkers op hun 60ste volledig opgebrand zijn?

Hoe motiveert u werknemers om zo lang mogelijk aan de slag te blijven?
  • Kansen tot leren: Mensen die tijdens hun loopbaan (bij)leren, blijven langer gemotiveerd. Als werkgever is het uw taak om mensen te prikkelen en hen uit te dagen om bij te blijven. Bijscholen, cursussen volgen, workshops aanbieden… het is zeker voor de oudere werknemer een manier om fris te blijven, mee te zijn met evoluties en zich nuttig te voelen.
  • Zinvol werk: Niet elke job voelt even zinvol aan, maar mits voldoende aandacht kunt u er als werkgever wel voor zorgen dat mensen hun job toch aangenaam vinden. Door appreciatie te tonen bijvoorbeeld en door de meerwaarde van oudere en ervaren werknemers te zien. Waardeer hun geduld, maturiteit, wijsheid en kennis en zet die competenties ook in.
  • Werkbaar werk: Soms is een job voor iemand van 60 niet meer haalbaar op dezelfde manier als voor iemand van 30. Dat geldt in de eerste plaats voor functies waarbij het fysieke aspect belangrijk is. Verplegend en verzorgend personeel, de brandweer, de politie, bouwvakkers… Voorbeelden genoeg. Dan is het als werkgever belangrijk dat u nadenkt over een nieuwe functie waarbij de oudere medewerkers hun expertise kunnen inzetten en meer autonomie krijgen. Maar ook maatregelen tegen bijvoorbeeld geluidsoverlast (waar ouderen meer last van hebben), aangepaste verlichting, ergonomische oplossingen, kortom de aanpassing van de arbeidsomgeving, maken het werk aangenamer tot op hogere leeftijd.
  • Verbinding: De behoefte aan verbinding gaat over de relaties met anderen op het werk. Als werkgever kunt u inzetten op een fijne sfeer. Ook oudere medewerkers hebben er nood aan om zich verbonden te blijven voelen met collega’s en leidinggevenden. Zo voelen ze zich nog steeds welkom op hun werk en vinden ze het – opnieuw – zinvol. 

Wilt u hierover praten of zoekt u begeleiding?

Neem dan contact op met onze experts