Moet u om succesvol te zijn, bereidt zijn om te falen?
Prof. Erik Van Vooren - EnterTrainer en Spiritual Nomade
Toen aan Edison werd gevraagd of hij niet teleurgesteld was over het feit dat hij pas na honderden pogingen de juiste legering had gevonden voor de gloeilamp was zijn antwoord: ‘Dat zijn geen mislukkingen. Ik ken nu honderden legeringen die niet werken.’
Mislukken is een onderdeel van elk groeiproces.
Het is niet omdat iets mislukt dat u een mislukkeling bent.
De angst om te mislukken is vaak een rem om succesvol te zijn. Wat schuilt er onder die angst? Heel vaak is het de angst om aanzien te verliezen, ego-angst.
Dit is geen pleidooi voor een ongebreidelde ‘The sky is the limit’ megalomanie à la Lernout en Hauspie of – zoals nu meer en meer in de pers duidelijk wordt – ook FNG, de groep achter o.a. Brantano en Fred & Ginger. Casinokapitalisten zijn dit, bij wie meer geld de drang naar meer aanzien moet voeden, zelfs als men daarvoor stevig buiten de lijntjes moet kleuren.
Het is wel een pleidooi voor authenticiteit en dat is een combinatie van kwetsbaarheid en oprechtheid. Die houding laat toe om zowel uw succes als uw falen oprecht onder ogen te zien. Weten dat succes soms evenzeer van toeval afhangt als van uw talent. Idem voor uw falen.
Prof. Marc Buelens vat dit samen in deze succesformule:
Succes = (talent + inzet) x toeval x LA-factor
De LA-factor heeft hij er later aan toegevoegd: LA staat voor Lance Armstrong, waarmee hij aanduidt dat er bij succes soms ook bedrog in het spel kan zijn.
Cynisch? Misschien wel, maar in elk geval wijst hij erop dat, als u een succesvolle ondernemer wilt kopiëren, u vaak probeert het toeval te kopiëren.
Eervol winnen kan iedereen, enkel de groten kunnen ook eervol verliezen.
Meer weten hierover?