Stilte in tijden van storm
Wij leven in lawaai. Vlaanderen is gelijk aan lawaai. Door de bevolkingsdichtheid, het wegennet, de luchthavens, treinverbindingen, grote industriële zones, enz. slibt het grondgebied langzaam maar zeker akoestisch dicht. De geluidskwaliteit van de leefomgeving heeft een grote invloed op welzijn, net zoals de altijd aanwezige sociale media, het gebiep van smartphones en de muziek die op de meeste plekken veel te luid staat. Koppel daaraan nog een stressvolle job met veel verantwoordelijkheden, en burn-out of andere gezondheidsproblemen loeren om de hoek. Wie krijgt dit nog allemaal verwerkt?
Een wereld vol decibels
Een drukke, lawaaierige wereld waarin stilte een zeldzaam goed geworden is, ja daarin leven wij met zijn allen. Wie al eens naar een festival gaat, weet het wel. We moeten oordoppen dragen omdat de muziek overal veel te luid staat. Op evenementen is gewoon met elkaar praten moeilijk door het lawaai. Studenten kiezen ervoor te studeren in de bibliotheek, ver weg van hun smartphone en andere prikkels. De voortdurende afleiding van onze telefoons, computers en sociale media, maken dat stilte en rust ver te zoeken zijn, ook in onszelf als mens. Voor wie zelf al eens iets heftigs heeft meegemaakt, is de zoektocht naar innerlijke rust al vanzelfsprekender. Soms kan u nu eenmaal niet anders meer dan op de pauzeknop drukken. Maar waarom moeten we het zo ver laten komen? Waarom niet voorkomen?
Stilte op het werk
Dat open landschappen of kantoortuinen niet de beste oplossing zijn geweest, is intussen wel duidelijk. In open werklandschappen kunnen werknemers maximaal 8 minuten geconcentreerd doorwerken aan een opdracht. Maar een hele verbouwing van uw kantoorruimte is niet altijd mogelijk. Daarom zijn er intussen heel wat initiatieven om stilte op de werkvloer te creëren. Het gaat van ‘No Talk Tuesday’ waarbij bedrijven ervoor kiezen om op dinsdag een halve dag alle storende prikkels op kantoor weg te nemen, een niet-storen-lampje aan de computer, aparte stilteruimtes- of telefooncellen tot akoestische etiquette of spelregels rond lawaai. Nieuwe kantoren - waar een open ruimte noodzakelijk is voor de samenwerking - zijn nu vaak zo ingericht dat de ruimtes in functie staan van geluid. Een kletshoek, een ontspanningsruimte waar u ook kunt bewegen, een lawaaihok voor de koffiemachine en de printer, een ‘gewone’ werkruimte en een stilteruimte zorgen er dan voor dat werknemers kunnen kiezen waar ze gaan zitten.
Stilte in onszelf
Soms zijn de eerder vermelde oplossingen niet genoeg. Nogal wat mensen gaan in hun privétijd op zoek naar momenten van stilte. Dat kan uiteraard in de natuur. Maar voor wie meer wil, komen meditatie en mindfulness, yoga en stilteretraites op de radar. Het is intussen big business geworden en zelfs een hype: u moet op yogavakantie, u kiest voor een stiltereis of u onderneemt een spirituele tocht. Steeds meer mensen zien in mindful leven dan ook een broodwinning en meditatie- en yogaretraites schieten als paddenstoelen uit de grond. Na het volgen van een cursus, noemen sommigen zich ‘coach’. En dat is jammer, want echte mindfulness en yoga zijn geen zweverige of softe bezigheden. Om het te leren, heeft u professionele begeleiding nodig en mag u niet verwachten dat u na een maand alles onder de knie hebt. Ook in het bedrijfsleven kan een langdurige begeleiding uw bedrijfscultuur veranderen, wat goed is voor de werknemers maar ook voor uzelf als leidinggevende. Laat u vooral professioneel begeleiden en geef het tijd.
Wilt u meer informatie over stilte als preventie en de mogelijkheden?
Meer lezen over stilte? Lees dan het volgende boek.