Welzijn

Stilte als kompas

Stilte als kompas

 

Greetje Demuelenaere, ondernemer en interne en externe communicatiespecialist deelde haar ervaring in het boek ‘Stilte als kompas’ van Erik Van Vooren. 

Stilte als kompas - Erik Van Vooren

‘Wie heel drukbezet is, zoekt naar manieren om tot rust te komen. Er is geen beter kompas om een onrustige geest te begeleiden op het pad van vertraging, verstilling en verdieping dan de stilte.’

 

Greetje Demuelenaere aan het woord

Greetje Demuelenaere

Happiness is right here & right now

De informatiestroom gaat maar door en door. We zitten allemaal in een ratrace. Geen tijd meer voor bezinning. Geen wonder dat we steeds meer behoefte voelen aan rust en ruimte in ons hoofd, aan de echtheid van beleving en verbinding.
Eenvoudiger leven.
Het leven is geen wedstrijd.

stilte als kompas

 

Waarom was ik eigenlijk zo slecht in het luisteren naar mijn lichaam?

Alarmsignalen waren er in overvloed. Bonzend hart, oppervlakkige ademhaling, pijn in mijn nek, rug en schouders… De redenen waren niet ver te zoeken. ’s Ochtends meteen nadenken over afspraken, jachtig e-mails behandelen, rennen van hot naar her. Ik was meester in het negeren van die signalen. Mind over matter. U kijkt naar uw lichaam alsof het een kritische buitenstaander is.

Omarm uw lichaam, wees er echt ‘lief’ voor en u zal voelen wat er gebeurt. 
Zie het als een ritueel, als lichaamshygiëne. Train het één zijn met uw lichaam.

De eerste kennismaking met de ‘stilte’ kan vrij heftig zijn. Oude, niet goed verwerkte zaken passeren allemaal de revue. Maar zolang u dit niet doet, blijft u boos, vijandig, misnoegd, agressief … Het zijn stuk voor stuk wonden die moeten genezen. Sommige verdwijnen helemaal, andere blijven een litteken. 

Kom in uzelf, laat het los, accepteer het en ga verder. Daarvoor zijn mindfullness, meditatie, Stiltedagen, kortom zelfreflectie zeer goed. Zo geneest de wonde of evolueert het naar een litteken. U kan het blijven voelen, maar het hindert u niet meer. U kan het loslaten, er afstand van nemen en verdergaan. Blijf waakzaam, want er zijn en blijven kapers op de kust.

Leer om niet meer alles uit het leven te moeten halen. Leer om uit te loggen. Zet uw smartphone uit. U hoeft niet altijd en overal bereikbaar te zijn. Laadt uw eigen energiemeter op en leer hem lezen.

stilte als kompas

 

Feel empowered. Feel free. Carefree.

Veroordeel uw valkuilen niet want u zal ze tegenkomen (jachtig ademen, te moe om te gaan lopen, verkrampte schouders…). Ontdek ze, geef ze een plaats en wees waakzaam. Bekijk het als uw eigen zuurstofmasker. Egoïstisch? Nonsens, u creëert een betere wereld voor iedereen om u heen. 

Vertrouw op uzelf.
Blijf bij uzelf.
Dicht bij uzelf.
In alle rust.

Een grote dank aan Erik Van Vooren, mijn grote voorbeeld als direct marketeer toen ik twintig was en aan de start van mijn carrière stond. Sinds vier jaar is hij mijn mentor in persoonlijke groei en staat hij me bij in de reis naar meditatie. Dankzij Erik werk ik elke dag aan een gezonde geest in een gezond lichaam. 

Lees hier meer over het boek ‘Stilte als kompas’.