Werkgeluk

Is de 'CHO' wel een cadeau?

Lang leve de happycratie

Of is de geluksmanager een zoethoudertje?

Chief happiness officer? Euh?

Een CHO is een persoon die zich bezighoudt met het stimuleren van het werkgeluk van personeel binnen een bedrijf of organisatie. Hij of zij heeft vaak een achtergrond in hr en houdt zich soms ook bezig met andere personeelszaken. Vraagt u zich ook af wat zo’n chief happiness officer dan doet? De belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat werknemers zich goed voelen op de werkvloer. De functie is ontstaan uit het toenemende besef dat werkgeluk een belangrijke voorwaarde is voor het leveren van prestaties op het werk. Geluk op de werkvloer… het klinkt natuurlijk mooi. Maar als geluk een plicht wordt, dan stellen we ons daar toch vragen bij. En als bedrijven een CHO gaan zien als een gimmick waarmee ze nieuw talent kunnen aantrekken, dan wordt het pure windowdressing.

Geluk op de werkvloer?

Geluk op de werkvloer is een hot topic. Booming business voor werkgelukpredikers. Maar is het op de werkvloer voor een stuk niet zoals in het privéleven? Zoals psychiater Dirk de Wachter het zegt: ‘We zijn te geobsedeerd met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.’ Als geluk een plicht wordt en mensen falen om het te bereiken, dan heeft dat vaak een omgekeerd effect. De eis om gelukkig te zijn brengt namelijk een zware last met zich mee. Daarom moeten we misschien ook afstappen van het idee dat de werkcontext uw geluk bepaalt. Geluk is geen recept, het is ongrijpbaar en het kan er nooit constant zijn. 

Geluk op de werkvloer?

Het DNA van een organisatie

Welzijn en werkplezier op het werk zouden ingebakken moet zijn in het DNA van een organisatie. Dat betekent dat iedereen het een beetje in zich zou moeten dragen, opdat er een bepaalde cultuur groeit. En zoiets vraagt tijd en ook betrokkenheid van iedereen: medewerkers, leidinggevenden en topmanagement… Belangrijk hierbij is om in het achterhoofd te houden dat een werkgever kan ondersteunen, maar dat u als medewerker zelf verantwoordelijk blijft. Met een functie als CHO creëert u misschien een verwachtingspatroon en legt u de verantwoordelijkheid te veel in handen van iemand anders. Toch?

De gevolgen van ons economisch systeem?

Is een CHO niet iemand die de gevolgen van ons huidig economisch systeem moet oplossen? Is het niet zo dat werkgevers die vooral willen groeien en meer winst willen maken, die meer willen met minder geld en in minder tijd, werknemers krijgen die zich voelen als opgejaagd wild? Met burn-outs tot gevolg, minder bevrediging en minder loyaliteit? En dan moet een ‘geluksmanager’ de mensen het gevoel geven dat er iets aan gedaan wordt. Een zoethoudertje?

Op weg naar een goede balans

‘Werkbaar werk’ wordt gedefinieerd als werk dat u intrinsiek motiveert, voldoende kansen geeft om bij te leren, waar u niet overspannen van wordt en u voldoende ruimte biedt voor gezin, sport en hobby’s. Als bedrijfsleider of werkgever is het kwestie van de balans te vinden tussen tevreden medewerkers en financiële realiteit. In grote bedrijven kan een CHO hierbij misschien helpen. Maar in kleine bedrijven zijn er vaak geen mogelijkheden om een CHO aan te stellen. En is het sowieso niet opportuun om het DNA van welzijn en werkplezier in uw organisatie te laten groeien op een meer organische manier, van binnenuit? Alleen dan kunnen werknemers zich vrij en verantwoordelijk voelen. Dat groeien van binnenuit begint met het in kaart brengen van wat medewerkers graag doen en willen leren. Als mensen zich kunnen ontplooien, vinden ze meer betekenis in hun werk. Ze evolueren van ‘moeten’ naar ‘willen’. En als ze zich dan ook veilig voelen en waardering krijgen, dan krijgt u meteen een heel ander verhaal. Geen windowdressing, maar een echt gezonde organisatie.

Peace for Talent kan u en uw bedrijf of organisatie helpen bij dit proces. Peace for Talent inspireert organisaties. Via workshops gaan we talenten ontwikkelen, inzetten op persoonlijke groei en zorgen voor een gezond team. Het maakt van uw bedrijf een plaats waar medewerkers zich goed voelen en dat resulteert in een hogere motivatie en productiviteit. Het DNA van uw organisatie verandert van binnenuit. 

Wilt u hier meer informatie over? Onze experten helpen u graag verder.

neem hier contact met ons op
 

Lees ook: 'Moeten we altijd gelukkig zijn op de werkvloer?'